Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Αφαιρέθηκε το δικαίωμα ελεύθερης εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους!!!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
NΠΔΔ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ 
ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ,  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ, ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Βαλτετσίου 42, Τ.Κ.: 106 81 Αθήνα  FAX : 210 / 33.01.408  e-mail:chafartg@otenet.gr

Πληρ. Κ. Νανά Χούντα                       Αθήνα ,  09.08.2012
Τηλ.   : 210 / 33.00.016, εσ. 103                               Αριθ. Πρωτ.1422
6979800611                                                                             ΑΔΤ. 18




Αφαιρέθηκε από τους εικαστικούς καλλιτέχνες το δικαίωμα
ελεύθερης εισόδου στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους!!!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / ΚΑΤΑΓΓΕΛΙA

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ καταγγέλλει την κατάργηση της ελεύθερης εισόδο
υ στα δημόσια μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους  για τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τους εκπαιδευτικούς κλπ. Θεωρούμε παράνομη την συγκεκριμμένη απόφαση του Υπουργείου, δεδομένου ότι η απόφαση εκδόθηκε  από Υπηρεσιακή ΥπουργόΠολιτισμού Τουρισμού , την κ. Καραπαναγιώτη Τ., μόλις δυό μέρες πριν τις βουλευτικές εκλογές της 17ης Ιουνίου (στις 15 Ιουνίου 2012, με την απόφασηΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΔΜΕΕΠ/Γ2/

Φ32-Φ56/56729/595)...

Με την απόφασή της αυτή η πολιτική ηγεσία  αποδεικνύει ότι αντιμετωπίζει τα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους όχι ως χώρους καλλιεργειας του λαού, της νεολαίας και γενικότερα της κοινωνίας, αλλά ως επιχειρήσει
ς, απαξιώνοντας τη συμβολή και τον αναγκαίο ρόλο τους για την παιδεία του κοινού...

Η Υπουργική απόφαση αφαιρεί το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης από τους εικαστικούς καλλιτέχνες και τους εκπαιδευτικούς!!! Από εκείνους δηλαδή που λόγω του ειδικού αντικειμένου και του παιδευτικού τους  ρόλου, έχει μεγάλη σημασία το να μπορούν να έχουν μια διαρκή επαφή με την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση...

Ανέκαθεν οι εικαστικοί καλλιτέχνες είχαν το δικαίωμα της ελεύθερης πρόσβασης στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, γιατί είναι αυτονόητο το ότι πρέπει να είναι σε μια συνεχή επαφή με την ιστορία του τόπου μας και την καλλιτεχνική παράδοση την οποία πρέπει διαρκώς να μελετούν και πάνω της να οικοδομούν την τέχνη τους.. .Ο καλλιτέχνης σε όλα τα στάδια της δουλειάς του, απο τα πρώτα χρόνια των σπουδών του, μέχρι τα γεράματά του, εμπνέεται απο την πολιτιστική μας κληρονομιά, τη σπουδάζει διαρκώς, αναφέρεται σε αυτήν και αυτήν εξελίσσει, δημιουργώντας τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό μέσα στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Και μάλιστα, το οξύμωρο είναι το ότι (βάσει της ΥΑ) οι εικαστικοί καλλιτέχνες της Ελλάδας δεν θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς  χώρους και τα μουσεία της χώρας μας, όταν  σύμφωνα με τις  διεθνείς συμβάσεις της UNESCO, οι ξένοι επισκέπτες καλλιτέχνες μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Ελλάδας και αντίστοιχα οι έλληνες καλλιτέχνες έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα μνημεία στο εξωτερικό...Οι  έλληνες καλλιτέχνες δηλαδή θα μπορούν ελεύθερα να έχουν πρόσβαση στις κλεμμένες από τον ΄Ελγιν ελληνικές αρχαιότητες στο Βρετανικό Μουσείο και δεν θα μπορούν ελεύθερα να έχουν πρόσβαση στα μνημεία στον τόπο μας!!!

Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της Υπουργικής απόφασης. Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα να έχουν ελεύθερη είσοδο για τους εικαστικούς καλλιτέχνες.

Πιστεύουμε ότι δικαίωμα της δωρεάν πρόσβασης στα Μουσεία και στους αρχαιολογικούς τόπους πρέπει να έχουν ανεξαιρέτως όλοι οι Ελληνες πολίτες.Τα μουσεία δεν πρέπει να λειτουργούν μόνο για λίγους. Είναι ενάντια στη μόρφωση γενικότερα του λαού και στην επαφή του με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά, όταν για να πάει μια τετραμελής οικογένεια σε ένα μουσείο χρειάζεται στην καλύτερη περίπτωση να δώσει πάνω απο 20 ευρώ.

Με την πράξη της αυτή, η Πολιτεία προσπαθεί για μια ακόμη φορά (κοντά στα άλλα που πρόσφατα έχει προωθήσει) να υποβαθμίσει τους καλλιτέχνες και το ρόλο τους, αποκαλύπτοντας ότι η πολιτική ηγεσία δημιουργεί τους όρους για μια τέχνη ξεκομένη από τον πολιτισμό και την ιστορία και υποταγμένη στις ανάγκες της  αγοράς και στην πολιτιστική βιομηχανία.


Για το ΔΣ του ΕΕΤΕ

(Εστάλη από τον φίλο μας Κυρίλλοφφ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)