Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (8ο ΜΕΡΟΣ)

Συνέχεια αφιερώματος στα φωτοβολταϊκά συστήματα για οικιακή χρήση (προηγούμενες δημοσιεύσεις:
 ΕΙΣΑΓΩΓΗ http://eleftheroiellines.blogspot.com/2012/01/blog-post_09.html 

13. ΤΥΠΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΟΙΚΙΑΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ


ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΓΙΑ ΕΞΟΧΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΧΟΣΠΙΤΑ
ΙΣΧΥΣ Φ/ΒΠΑΡΑΓΩΓΗ WhΤΙΜΗ χωρίς ΦΠΑΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
20Wp 140Whφωτισμός TV 
50Wp350Wh φωτισμός TV
 80Wp 560Wh φωτισμός TV ηχοσύστημα
 120Wp 840Whφωτισμός TV ηχοσύστημα
 160Wp 1120Wh φωτισμός TV ηχοσύστημα
 240Wp 1680Wh φωτισμός TV ηχοσύστημα
 320Wp 2240Wh φωτισμός TV ηχοσύστημα
ψυγείο cA
 480Wp 3360Wh
φωτισμός TV ηχοσύστημα
ψυγείο cA 

Τα ολοκληρωμένα πακέτα αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων - περιέχουν όλα τα υλικά για την σωστή εγκατάσταση τους . Μπορούν να εγκατασταθούν από ειδικευμένο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη ή από το τεχνικό τμήμα της εταιρείας μας . Έχουν ελάχιστη συντήρηση η οποία περιορίζεται κυρίως στους συσσωρευτές ανοιχτού τύπου. Σχεδιάστηκαν με σταθερά φωτοβολταϊκά στοιχεία. Λειτουργούν αυτόνομα και παρέχουν ηλεκτρικό ρεύμα σε κατοικίες χωρίς καμία αλλαγή στη ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Συνδέονται και με άλλες πηγές ενέργειας όπως ανεμογεννήτριες και γεννήτριες . Για την σωστή επιλογή του συστήματος που σας χρειάζεται ακολουθήστε το παρακάτω τρόπο: Αυτό που καταρχήν πρέπει να ξέρουμε είναι ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί στον υπολογισμό και την κατασκευή ενός τέτοιου συστήματος , ο μόνος περιορισμός είναι το κόστος το οποίο παραμένει υψηλό και αυτό είναι που μας αναγκάζει να καλύψουμε ακριβώς τις ανάγκες που έχουμε σε ενέργεια .

Γενικές πληροφορίες πολύ βασικές για το σχεδιασμό του συστήματος.Να αποφεύγονται οι ενεργοβόρες συσκευές, αυξάνουν δραματικά το κόστος του συστήματος. Την χειμερινή περίοδο έχουμε πτώση της παραγωγής στο 1/3. Άρα μία κατοικία την οποία χρησιμοποιούμε το καλοκαίρι και την χειμερινή περίοδο τα Σαββατοκύριακα θα έχει διαφορετική ισχύ φ/β αν την ίδια κατοικία χρησιμοποιούμε όλη την χρονιά (μόνιμη κατοικία).Συνήθως όπου υπάρχει χρήση σε περιόδους με υψηλή νέφωση, και για να μην αυξηθεί το κόστος του συστήματος λόγο αύξησης της ισχύος των φ/β μετατρέπουμε το σύστημα σε υβριδικό με την χρήση γεννητριών.
Η τάση λειτουργίας του συστήματος προσδιορίζεται κυρίως από την ισχύ των φ/β και την αυτονομία σε ενέργεια. Όσο μεγαλύτερα μεγέθη τόσο μεγαλύτερες τάσεις συνεχούς ρεύματος.
Διαθέσιμες τάσεις είναι: 12V - 24V - 48V. Απαραίτητες Πληροφορίες για το σχεδιασμό του φ/β συστήματος. Να ορίσουμε τις συσκευές (φορτία) που θα υποστηρίξει. Να ορίσουμε τον χρόνο λειτουργίας της κάθε συσκευής. Να ορίσουμε την περίοδο χρήσης (χειμώνα ή καλοκαίρι).

Παράδειγμα: φωτισμός 50Watts για 5 ώρες ……. = 50 Χ 5 = 250 Wh (βατώρες)
                 TV 60Watts για 4ώρες ………………. = 60 Χ 4 = 240 Wh (βατώρες)
                 Ψυγείο 100Watts για 8 ώρες το 24h = 100 X 8 = 800Wh (βατώρες)
              
 Σύνολο 250 + 240 + 800 = 1290Wh (βατώρες)



Τα βασικά που πρέπει να ξέρεις για τα φωτοβολταικα

Το φωτοβολταϊκό σύστημα με απλά λόγια και εικόνες

Σε διάφορα σημεία στις ιστοσελίδες αναφέρουμε για παράδειγμα ότι τα φωτοβολταϊκά στοιχεία (κυψέλες) CIS βγάζουν 4,5 βολτ και 90 μιλιαμπέρ ενώ τα κρυσταλλικά 0,55 βολτ και 4500 μιλιαμπέρ. Τι σημαίνουν όμως αυτά στην πράξη, θα ρωτήσει ένας αρχάριος...

Watt, volt, ampere: Ισχύς, τάση, ένταση

Τα Watt μπορούμε να τα δούμε ως το γινόμενο των Volt επί των Ampere. Δηλαδή 5V x 2A = 10 Watt. Με τον όρο τάση αναφερόμαστε στα βολτ, με τον όρο ένταση αναφερόμαστε στα αμπέρ, ενώ με τον όρο ισχύ αναφερόμαστε στα Watt.
Μπορούμε να φανταστούμε το ρεύμα σαν το νερό που ρέει μέσα σε ένα σωλήνα:Τάση (volt) είναι η ταχύτητα ή η ορμή του νερού μέσα στο σωλήνα. Ένταση (ampere) είναι η ποσότητα ή ο όγκος του νερού που κυκλοφορεί. Ο συνδυασμός των δύο αυτών χαρακτηριστικών μας δίνει την ισχύ (watt).
Προσοχή στα καλώδια: Όπως δεν μπορεί ένας σωλήνας νερού να αντέξει μεγάλο όγκο νερού που τρέχει με μεγάλη ορμή, έτσι κάθε συνδυασμός τάσης και έντασης ρεύματος θέλει το σωστό πάχος καλωδίων. Αλλιώς θα λιώσουν ή θα πάρουν φωτιά.
Ακόμη και το ρεύμα μιας μικρής μπαταρίας μπορεί να γίνει, υπό προϋποθέσεις, η αιτία να καεί το σπίτι μας! Όσο περισσότερο ρεύμα θα περνά από τα καλώδια και όσο πιο μεγάλο το μήκος των καλωδίων, τόσο μεγαλύτερο πάχος πρέπει να έχουν.
Ρωτήστε οπωσδήποτε έναν ειδικό εάν δεν γνωρίζετε την κατάλληλη διατομή καλωδίων.

Σύνδεση φωτοβολταϊκών σε σειρά και παράλληλα

Συνδέοντας τα φωτοβολταϊκά στοιχεία σε σειρά (τα + με τα - εναλλάξ) αθροίζουμε τα βολτ και συνδέοντάς τα παράλληλα (τα + μεταξύ τους και τα - μεταξύ τους) αθροίζουμε τα αμπέρ (1000 μιλιαμπέρ = 1 Αμπέρ) των κυψελών που διασυνδέουμε, ώστε να πετύχουμε το συνδυασμό βολτ και αμπέρ που θέλουμε (βολτ επί αμπέρ ίσον βατ: VxA=W).

Φόρτιση μπαταριών

Για να φορτίζει μια μπαταρία από τον ήλιο, πρέπει να της δίνουμε περίπου 20% παραπάνω τάση (βολτ) από την ονομαστική της. Έτσι, μια μπαταρία 12V θα αρχίσει να φορτίζει με τάση πάνω από 14,4. Μια μπαταρία 3V με τάση πάνω από 3,6 κλπ.
Με τα φωτοβολταϊκά μπορούμε να τροφοδοτούμε απ' ευθείας τις συσκευές όσο υπάρχει ηλιοφάνεια, δεν συνηθίζεται όμως. Συνήθως φορτίζουμε με το φωτοβολταϊκό μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία και οι συσκευές λειτουργούν με ρεύμα που παίρνουν από τη μπαταρία. Το φωτοβολταϊκό φροντίζει να αναπληρώνει κάθε μέρα την κατανάλωση σε Watt που έκαναν οι συσκευές.
Στο παραπάνω σχεδιάγραμμα απεικονίζεται η συνδεσμολογία ενός απλού φωτοβολταϊκού συστήματος. Ο ρυθμιστής φόρτισης φροντίζει για την σωστή φόρτιση της μπαταρίας. Ο inverter μετατρέπει τα 12 βολτ της μπαταρίας, σε 220 βολτ για να μπορούμε να συνδέσουμε πάνω του συσκευές που απαιτούν τάση 220V.

Πόσο ρεύμα παράγει ένα φωτοβολταϊκό;

Ένα φωτοβολταικο θα παράγει κάθε μέρα την ονοματική ισχύ του επί 6 το καλοκαίρι και επί 3,5 το χειμώνα. Έτσι, από ένα φωτοβολταικο 100Wp μπορούμε να αναμένουμε 550-600 Watt/h (0,6 KWh-κιλοβατώρες) το καλοκαίρι και περίπου 350 Wh (0,35 KWh) το χειμώνα, ανά ημέρα και κατά μέσο όρο.
Δηλαδή το χειμώνα, δεν θα παράγει 350 Wh ΚΑΘΕ μέρα, αλλά αν διαιρέσουμε την συνολική μηνιαία του παραγωγή σε KWh (πχ. τον Δεκέμβριο) δια 31, θα μας δώσει τον αριθμό 0,35 KWh.
Ανά 1.000 Watt/p φωτοβολταϊκών, η συνολική ετήσια παραγωγή σε κιλοβατώρες (KWh) θα είναι από 1100 KWh (βόρεια Ελλάδα) έως 1450 Kwh (νότια Ελλάδα). Έτσι, ένα πάνελ 100 Wp θα παράγει από 110 Kwh έως 140 Kwh το χρόνο.

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)