Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Κίνηση πολιτών επανασυνδέει το κομμένο ρεύμα σε νοικοκυριά

Της Μαρίας Καραούλη

Ο κοινωνικός αυτοματισμός βρίσκει έδαφος σε όλο και περισσότερους πολίτες της χώρας, οι οποίοι, μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που ορθώνει η κυβέρνηση, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.
Η προσφάτως συσταθείσα κίνηση πολιτών της Βέροιας “Κοινωνική αλληλεγγύη - Επανασυνδέουμε το ηλεκτρικό ρεύμα” άρχισε να επανασυνδέει τις παροχές ρεύματος συμπολιτών τους που διακόπηκαν από τη ΔΕΗ επειδή δεν πλήρωσαν εγκαίρως τον λογαριασμό. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι, η πράξη τους ενδεχομένως να είναι παράνομη, “όμως όταν σου κλέβουν τον αλευρόμυλο, δεν θα σκεφτείς πώς να αποκτήσεις ένα καρβέλι ψωμί;”.
Η πρώτη επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος έγινε σε οικογένεια της Βέροιας η οποία, όπως υποστηρίζουν, είναι αποδεδειγμένα ανήμπορη να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της. Κατά τον ίδιο τρόπο μέλη της κίνησης επανασύνδεσαν το ρεύμα σε μια άρρωστη ηλικιωμένη, η οποία “χρήζει άμεσης βοήθειας και δεν είναι δυνατόν να μην της παρέχεται το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτροδότησης”.
“Αποφασίσαμε να επανασυνδέσουμε το ρεύμα σε οικογένειες που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να πληρώσουν”, τονίζει στη “Μ” το μέλος της επιτροπής Νίκος Ασλάνογλου, προσθέτοντας ότι “οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πότε και ποιος κάνει την επανασύνδεση, για να μην έχουν προβλήματα με τον νόμο”.


“Άσε με να κάνω λάθος”
Τα μέλη της κίνησης συνειδητοποιούν ότι η πράξη τους εκτρέπεται από τη νομιμότητα αλλά επιμένουν: “Ας κάνουμε κάτι να αντιδράσουμε σε αυτή τη λαίλαπα των μέτρων, και ας είναι λάθος”. Υποστηρίζουν ότι “είναι εγκληματική η συμπεριφορά της πολιτείας στους πολίτες της που, αν και τους οδηγεί στην ανεργία και την ανέχεια, τους καταδικάζει στην εξαθλίωση αφαιρώντας τους τα στοιχειώδη αγαθά, όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα”.  
“Σε αυτήν τη χώρα, εκτός από την υποχρέωση να πληρώνουμε και να ξαναπληρώνουμε κλέφτες και απατεώνες, έχουμε και δικαιώματα. Και το σπουδαιότερο από όλα είναι η αξιοπρέπεια”, συμπληρώνει ο κ. Ασλάνογλου, εξηγώντας ότι με τις παραπάνω απλές σκέψεις μέλη της ομάδας πολιτών της Βέροιας ανοίγουν τη “χελώνα” της ΔΕΗ, εν αγνοία του ιδιοκτήτη, επανασυνδέουν το ρεύμα και σκεπάζουν την “χελώνα” με ένα αυτοκόλλητο που γράφει: “Πολίτες της Βέροιας - Κοινωνική αλληλεγγύη - Επανασυνδέουμε το ρεύμα”.
Δηλώνοντας την ταυτότητά τους, γνωρίζουν ότι ενδεχομένως θα βρεθούν απέναντι στον νόμο. “Είναι επιλογή μας και δεν θα σταματήσουμε”, διαβεβαίωσε ο κ. Ασλάνογλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει η κίνηση πολιτών Βέροιας, σε δεκάδες νοικοκυριά έχει διακοπή το ρεύμα. “Εμείς εξετάζουμε τις περιπτώσεις όπου πραγματικά υπάρχει πρόβλημα και στη συνέχεια προχωρούμε στην επανασύνδεση”, καταλήγουν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ιστολόγιο μας δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή.
Παρακαλούμε να γράφετε με Ελληνικούς χαρακτήρες, επίσης οι σχολιασμοί σας να μη ξεφεύγουν από τα όρια της ευπρέπειας.
Σχόλια τα οποία περιέχουν ύβρεις, θα διαγράφονται.
Τα σχόλια πλέον ελέγχονται από τους διαχειριστές του ιστολογίου, γιαυτό θα υπάρχουν καθυστερήσεις στην εμφάνιση τους. Γενικά γίνονται όλα αποδεχτά, εκτός από αυτά που είναι διαφημίσεις ή απάτες.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
(επικοινωνία:eleftheroi.ellines@gmail.com)